pondělí 27. června 2011

Ruku na srdce

Milé dámy,
je čas dovolených,
mnohé z Vás vyjedou za hranice.
Ale dejte si ruku na srdce,
jak ovládáte jazyk.
Já jsem orientovaná na francouzštinu,
dokonce jsem ji i ve Francii chvíli studovala,
ale už dva roky opět nemluvím.
Takže moje ruka na srdci se docela chvěje.
Proto jsem si po sklizni levandule
vytáhla mou oblíbenou knížku Provence.
A místo prohlížení obrázků a čtení pouze popisků,
pustila jsem se do čtení.




5 komentářů:

  1. Jéééé! knížka o Provence... Tam jsme byli na svatební cestě a byla to nádhera! ♥ záležitost... Jinak k otázce... No, jsem od mládí (prý to není tak dlouho) zaměřená na němčinu, se kterou se potkávám tak nějak nejvíc (teda teď ne, v hospici jí není třeba); anglicky umím pár desítek slovíček, která kladu do dlouhých řad (vymyslela jsem si level skladatel, páč je skládám jak domino) a to je asi tak vše... Nic moc tedy...

    OdpovědětVymazat
  2. No, to moje ruka se tedy třese opravdu pořádně:o))) ani k smíchu by mi to němělo být páč franinu jsem už definitivně odložila...míním, že našinec by tam musel na nějaký čas pobýt aby to ...šlo a angliština je moje přítelkyně ve věčných začátcích..opět se chystám posunout hranici ....alespoň maličko.

    OdpovědětVymazat
  3. Hm Provence tam jsem jeste nebyla a Francouzky take neumim ale na poslech je to hezka rec hlavne kdyz oni mluvi Anglicky maji takovy krasny prizvuk.Problem s recma je ze kdyz se to nepouziva tak se to rychle zapomene ,jako hodne z nas jsme se museli ucit Rusky ale dnes by to s domluvou bylo velmi bidne i kdyz jim clovek dost rozumi.Jinac Anglictina byla nutnost .

    OdpovědětVymazat
  4. Fandím! Pustit se do čtení francouzské knížky není zrovna jednoduchá záležitost, ale určitě se dostaví skvělý pocit z toho, že budeš slovům v ní rozumět. Sama s jazyky trochu válčím (sice mi vždycky šly, ale jak nemluvím pravidelně, "zakrnívám").
    Příjemně počtení přeje Vivi

    OdpovědětVymazat
  5. Ano opakování je matkou moudrosti! Já jsem jazykový analfabet i rodného jazyka! A to co jsem se naučila bylo vždy za podmínek, že "nouze naučila Dalibora housti". Anglicky jako opérka, po roce 1hod angličtiny týdně, v 15 ti rovnou do Londýna! Za 10 let svatba s Francouzem, bez znalosti fr. Jak jsem po 6 měs začala mluvit fr. Angličtina upadla do primitivní báze.Fr. je u nás doma úřední řeč.Jinak mám několik dobrých a čtivých knížek ve fr. stačí napsat zapůjčím(i dětské).

    Salut
    Lezarts

    OdpovědětVymazat

Seznam blogů

Pravidelní čtenáři

O mně

Moje fotka
Jmenuji se Iva a mám ráda všechno krásné, ať jde o maličkosti - krásný hrníček nebo o nádherný nábytek - kredenc po babičce anebo o upravenou zahradu. Vždy záleží na lidech, kteří tuto krásu vytvářejí a hlavně pro koho. Moje rodina není velká, mám už dvě dospělé děti a dva pejsky a jednoho hodného manžela, který sdílí mé nápady. marakovaiva@seznam.cz