čtvrtek 15. září 2011

Odpadkový koš

Určitě ani nádoba a ani soudek z mého šmejdění 
nebudou sloužit jako odpadkový koš.
Nicméně Vás všechny prosím o nápovědu.
Náš děda mi říkal, 
že smaltovaná nádoba sloužila kdysi opravdu jako odpadkový koš 
v konzumech nebo hospodách.
Víte o tom více?
Děkuji za všechny podněty.
Přeji krásný konec pracovního týdne.

17 komentářů:

  1. no u nás se přesně taková nádoba používala na uskladnění sádla :-) (já je používám jako obal na květináč ...o odpadkovém koši nic nevím...co si pamatuji, tak v hospodách smaltované koše byly, ale takové ty jako v ordinacích co se otvíraly nohou :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Tak nevím,myslím,že by mohl sloužit na cokoliv.
    Každopádně je to krásný kousek!!!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Hezký večer,my jsme měli takou nádobu na kravské mléko.Babi zbírala smetanu na omáčky a do melty-káva.A jak zkyslo ,proto ty průduchy,měla kyšku.Bečka je asi na pivo ,vino ,je tam totiž otvor na pípu...to jsou mé zkušenosti tak nevím...jo a dííík za krásný komentář,já totiž nemusím dlouho spát,se svým pejskem tvoříme u TV,a dělám doma,kdysi to tak nebylo,ale Ty jsi supr a myslím,že jedna od druhé se báječně inspirujeme !Daja.

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Ivo, nádoba je krásná, ale na co sloužila opravdu nevím....
    Přeji krásný večer a moc děkuji za milou návštěvu u mne na bločku.
    Soňa

    PS: Ivanko, více fotek se zahrádkou mám v albu ve štítku zahrada ...momentálně jsem bohužel bez fotoaparátu. Dcerka si jej vzala do Anglie...
    pa S.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Ivo, k čemu nádoba sloužila netuším, ale rozhodně je to krásný úlovek a ty si s jeho využitím určitě báječně poradíš.
    Hezký večer
    Jana

    OdpovědětVymazat
  6. Ja ju tiež poznám ako nádobu na masť. Dokonca som takú tiež mala a nebyť teba, tak si na ňu asi nikdy nespomeniem. Ty si mi ju pripomenula a ja som si uvedomila, u koho mi zostala. 0d toho človeka ju už nikdy späť nedostanem. Nepredpokladám ani, že by som ešte niekedy stápala slaninu na masť.

    OdpovědětVymazat
  7. Ivi, u nas sa taka nadobka pouzivala na uskladnenie masti. a taktuto nadobku mame este doma ale v mensom...tusim je zelena....:) donedavna sme ju pouzivali teraz na nu pada len prach :)

    OdpovědětVymazat
  8. Okrem toho, že u nás doma sme v nej tiež skladovali masť (sádlo), tak moja babka v nej uchovávala tvaroh. Mali totiž veľké hospodárstvo a naraz vyrábali veľké množstvo tvarohu, ktorý nasolili a takto im dlho vydržal. Slaný tvaroh potom používali do pirohov, na halušky, lokše, do koláčov, pomazánok atď. Aj keď pri pohľade na veľkosť nádoby si každý pomyslí, že museli mať tvarohu na celý rok, ale opak je pravdou. Babka porodila 8 detí, z toho 7 synov, tá jedna dcéra bola moja mama.
    Anna

    OdpovědětVymazat
  9. hezký den, taky jsme ho měli doma na sádlo, babička mu říkala sádlák. Majka

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj, je to sádelňák!

    OdpovědětVymazat
  11. Zdravím Vás,

    je to nádherný sádelňák :-) Určitě mu vyberete lepší uplatnění než je "funkce odpadkového koše" :-))

    MartinaK

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Ivo, poraděno už ti bylo, tak ti jen napíšu, že je to moc krásný kousek a jako odpadkový koš v létě na zahradě by byl určitě stylový a asi nejhezčí široko daleko :o)
    Zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  13. Dear Iva! Thank you so much for all the nice words you leave in my blog. They warm my heart;o)
    I love these items! I've got some blue ones at my cabin - really charming!
    Have a wonderful weekend, my friend!
    Hugs Solveig

    OdpovědětVymazat
  14. Moc pěkný ...sádelňák :o)...a tobě krásný víkend

    OdpovědětVymazat
  15. Sádelňák.Po zabijačce se do něj nalévalo sádlo na uskladnění.Jsou různé velikosti.Mám vlastní a nedávno jsem jeden přichýlila když jsem ho viděla vyhozený.Co s nima provedu zatím nevím.Jana

    OdpovědětVymazat
  16. aj my sme to pouzivali a doteraz pouziva mamca na mast ... :)

    OdpovědětVymazat

Seznam blogů

Pravidelní čtenáři

O mně

Moje fotka
Jmenuji se Iva a mám ráda všechno krásné, ať jde o maličkosti - krásný hrníček nebo o nádherný nábytek - kredenc po babičce anebo o upravenou zahradu. Vždy záleží na lidech, kteří tuto krásu vytvářejí a hlavně pro koho. Moje rodina není velká, mám už dvě dospělé děti a dva pejsky a jednoho hodného manžela, který sdílí mé nápady. marakovaiva@seznam.cz