Černý bez je kulinářsky velmi zajímavé
a přitom málo používané ovoce.
Obsahuje velké množství vitamínů a antioxidantů,
které prý díky obsahu barviv vydrží
i delší vaření – proto doporučuji
uvařit si spíše povidla.
Navíc mají i velmi zajímavou chuť.
Tepelně neupravený černý bez má ovšem projímavé účinky,
takže se nedá použít např.
pro sirupy vyráběné zastudena - viz. net
Tak přeji dobrou chuť.
Ivi, právě se na ně chystám a hledám recept. Docela jsem měla úspěch s bezinkovým vínem, tak bych ráda opět zkusila. A šťávu z plodů též. Dělávám z květů.
OdpovědětVymazatA prosím, náhodou, nezkoušela jsi zpracovat jeřabiny? Celý život mi všichni tvrdili, že jsou jedovaté a dnes jsem našla, že ne, naopak, jsou léčivé..
https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/kere/73-jerab-jerabina-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti
hledám někoho, kdo má vyzkoušeno:-)
Krásné ndy.
Bohunka